V imenu Krišne: družboslovna študija gibanja Hare Krišna Aleš Črnič

ISBN:

Published: 2005

ebook

222 pages


Description

V imenu Krišne: družboslovna študija gibanja Hare Krišna  by  Aleš Črnič

V imenu Krišne: družboslovna študija gibanja Hare Krišna by Aleš Črnič
2005 | ebook | PDF, EPUB, FB2, DjVu, talking book, mp3, ZIP | 222 pages | ISBN: | 6.33 Mb

Mednarodna skupnost za zavest Krišna se pomembno razlikuje od velike večine novih religijskih gibanj, ki v zadnjih desetletjih delujejo na Zahodu, predvsem pa ne ustreza številnim stereotipnim predstavam o njih. Gibanje Hare Krišna ni novo, ampak jeMoreMednarodna skupnost za zavest Krišna se pomembno razlikuje od velike večine novih religijskih gibanj, ki v zadnjih desetletjih delujejo na Zahodu, predvsem pa ne ustreza številnim stereotipnim predstavam o njih.

Gibanje Hare Krišna ni novo, ampak je vezano na starodavno indijsko tradicijo, ki zagotovo neposredno izhaja iz 16. stoletja, bolj posredne vezi pa brez težav najdemo v tisočletja starih staroindijskih spisih. Celovita religijska praksa, ki jo sistematično izvajajo v centrih, razpršenih po vsem svetu, ni le iz Indije uvožena metoda, kot je to običaj v številnih drugih novodobnih religijskih in duhovnih skupinah azijskega porekla, temveč gre za izjemno ambiciozen poskus presaditve celotnega kompleksnega doktrinarnega sistema v sodobno zahodno okolje (kar ni uspelo nobenemu drugemu `indijskemu` gibanju na Zahodu).

Gibanje Hare Krišna ni le še ena novodobna bližnjica do instant razsvetljenja, temveč celovit in izjemno strog religiozen življenjski stil, ni zgolj gibanje mladih, ki številnim zmedenim posameznikom ponuja začasno postajo pri iskanju identitete, ampak dinamična religijska skupnost, ki je presaditev v radikalno drugačen kulturni kontekst kljub nekaterim šokom uspešno prestala in bi ji danes, kljub še zmeraj razmeroma kontroverznemu statusu, ki ga je deležna v mnogih okoljih, težko oporekali družbeni status religije.

Predstavitev knjižne zbirke KultEnter the sum

Related Archive BooksRelated Books


Comments

Comments for "V imenu Krišne: družboslovna študija gibanja Hare Krišna":


hoj-clan.com

©2010-2015 | DMCA | Contact us